Mindfulness

Програма за свесно живеење

Што е Mindfulness?

Mindfulness во превод значи свесност. Mindfulness е начин на живот кој ни помага да се фокусираме и да живееме во сегашниот миг. Mindfulness може да ни помогне да престанеме да се вознемируваме за минатото или да се грижиме за иднината. Mindfulness е комбинација на медитација со психолошки вежби и лесни и едноставни јога движења кои можат да ни помогнат да ја надминеме физичката и емоционалната болка, да го намалиме стресот и вознемиреноста и да се исклучиме од постојаниот џагор во главата што го доживуваат многу луѓе. Програмите базирани на Mindfulness се научно докажани програми, и овие истражувања покажуваат дека тие нудат моќни придобивки за здравјето и благосостојбата на човекот, вклучително и зголемена самодоверба, подобрена самосвест и спиритуална еволуција.

Од кога постои?

Луѓето практикуваат Mindfulness илјадници години, без разлика дали се самостојни или како дел од поголема традиција. Mindfulness медитацијата се потпира на 2.500 години наследство на знаење и мудрост во рамките на религиозните и филозофските традиции, вклучително и будизмот. Mindfulness може да има во многу различни форми. Тоа би можело да биде јога-практика која вклучува свесно внимание, може да вклучува одвојување време за сесии за медитација со учења за Mindfulness, или може да вклучува практикување на свесност за време на секојдневните активности. Преку Mindfulness, можеме да се однесеме на ниво на кое можеме да живееме низ нашите животни искуства наместо само да донесуваме заклучоци. Додека овие практики имаат различни форми во текот на милениумите, нивната цел останува постојана, да се стави крај на страдањата, да го свртиме вниманието и свесноста за телото, чувствата, сензациите, мислите (менталната содржина).

Нејзините зачетоци во поново време:

Сепак, учењето за Mindfulness и терапевтските апликации биле основани дури во 1970-тите години. Оттогаш, постои значително истражување за ефектите и придобивките од користењето на Mindfulness и сега е цврсто прифатен како пристап заснован на докази со огромна низа научни истражувања за нејзината ефикасност. МРИ-скенирањата на хипокампусот на мозокот област на мозокот поврзан со учење, меморија, сочувство, интроспекција и самосвест, покажаа дека се зголемува кај учесниците кои ги користат програмите за Mindfulness. Спротивно на тоа, се покажа дека се намалува мозочното ткиво на Амигдалата, кое игра голема улога во стресот и вознемиреноста.

Mindfulness беше на дневен ред на светскиот економски самит во Давос во 2014 година. Водечките организации низ целиот свет, како што се „Епл“ и „Гугл“, ја прифатија Mindfulness практиката како клучна компонента на нивните стратегии за развој и благосостојба на вработените. Mindfulness им помага на луѓето да живеат поисполнет, порелаксиран, без стрес и самоуверен живот. На работното место им помага да бидат поефикасни тимски играчи, да станат покреативни, посветени и да ги постигнат своите цели, да комуницираат добро и да ги решаваат конфликтите.

За што може да ни помогне Mindfulness?

Па зарем не е лесно да се види како учењето да се биде свесен (mindful) може да биде корисно за луѓето кои имаат тенденција да бидат депресивни, да живеат со минати трауми или постојано да се грижат за идните настани? Кога се комбинира со когнитивни приоди во однесувањето, свесноста може да им помогне на луѓето да се ослободат од несаканите, несоодветни и самоограничувачки мисли и верувања. Наместо да се „борите“ со несакани чувства како што се емоционална и физичка болка Д-р Елиша Голдстајн, клинички психолог и голем застапник на Mindfulness вели: „Последното нешто што сакаме да го направиме е да обрнеме поголемо внимание на нашата болка. Но, тоа е премисата зад свеста. Голдстејн го опишува Mindfulness како „свесно внимание на нешто и со свежи очи“. Ова е причината зошто Mindfulness е толку корисна. Наместо да се фокусираме на тоа колку сакаме да престане болката, ние обрнуваме внимание на нашата болка со љубопитност и без осуда.

Ова се некои од придобивките на практикување на Mindfulness кои се документирани и објавени во различни научни истражувања:

 • Намалување на стресот
 • Јасност и фокус
 • Поголема еластичност
 • Подобрена креативност
 • Подобрени врски
 • Подобрена концентрација
 • Рапорт и комуникација
 • Подобрено здравје и благосостојба
 • Поголема самодоверба
 • Способност да имате поквалитетен сон
 • Намалена вознемиреност и депресија
 • Подобрена рамнотежа помеѓу работата и приватниот живот
 • Поголемо задоволство од работата
 • Подобрување на меморијата
 • Интуитивна способност
 • Намалување на болка

За програмата:

Програмата Mindfulness Now за која програма сум јас сертифицирана, и која програма е одобрена од Британската асоцијација на психолози, е развиена од страна на Nicolas Cooke. Програмата Mindfulness Now е всушност интеграција на MBSR* и MBCT** програмите во една кохезивна програма за целосна благосостојба на човекот. Оваа програма е уникатна модерна програма за ум и тело дизајнирана да работи со поединци и групи со одредени барања, вклучувајќи помош при физичка и емоционална болка, напади на паника, емоционална траума, контрола на болка, стрес и вознемиреност, како и градење емоционална еластичност. Оваа програма користи комбинација на медитација со учење за Mindfulness, свесност за телото и лесни и едноставни јога движења.

Mindfulness Now програмата трае вкупно 8 (осум) недели. Може да се практикува во приватни индивидуални сесии 1 на 1, во групи, или во рамки на организации и компании. Оваа програма од осум недели се состои во 8 средби (онлајн или во живо) еднаш неделно, во време трање од еден час и половина. Секоја средба содржи предавање за Mindfulness, свесна медитација, и во зависност од вашите физички можности, лесни едноставни јога движења. 

*Намалување на стресот засновано на ум MBSR е една од најголемите нерелигиозно засновани програми за Mindfulness. Станува збор за осум неделна програма за Mindfulness и намалување на стресот, создадена од  Jon Kabat Zinn во 1979 година на University of Massachusetts Medical Centre. Првично тој ја креираше оваа програма за хронично болни пациенти кои не реагираа добро на традиционалните третмани, а сега се користи од различни причини од стотици луѓе. Оваа програма се базира на докажани медицински и психолошки истражувања. Ова програма обезбедува интеграција на медитацијата со Mindfulness со докажани психотерапевтски пристапи во пристапен пристап базиран на докази што се учат низ целиот свет.

** Когнитивната терапија заснована на ум MBCT е развиена од страна на Марк Вилијам и неговите колеги од Универзитетот во Оксфорд. Когнитивната терапија базирана на ум ги комбинира техниките на когнитивно однесување со стратегиите на Mindfulness заедно со клучните елементи на MBSR за да им помогне на луѓето подобро да ги разберат и управуваат со своите мисли и емоции со цел да постигнат ослободување од чувствата и вознемиреноста.

Првично оваа програма била развиена за решавање на повторувачката депресија, сега оваа програма може да ја користат луѓе кои бараат третман за широк спектар на проблеми со менталното здравје.

Закажи термин

СТАПИ ВО КОНТАКТ

Katerina Angelovska © 2023 All rights reserved.

payment-methods